De geit is speels, nieuwsgierig, onderzoekend en soms brutaal. Dit intelligente kuddedier is één van de eerste landbouwhuisdieren van de mens. In Nederland lopen momenteel zo'n 489.000 melkgeiten rond. Deze produceren samen heel wat geitenmelk. Van de verse melk worden verschillende producten gemaakt zoals kaas, (karne)melk, yoghurt en melkpoeder voor kindervoeding. Nieuwsgierig naar de bron van al dat lekkers? Ontdek hier de weg van de geit: van lammetje tot zuivelproduct.

 

 

Zeep van geitenmelk

Melk heeft verzachtende en verzorgende eigenschappen voor de huid. Melk bevat, zoals je waarschijnlijk wel weet, melkzuur. Dit melkzuur (lactic acid) valt onder de categorie alpha-hydroxy-acids, oftewel: AHA’s. Deze zuren ‘weken’ op milde wijze de dode huidcellen van je huid. Je kunt dit zien als een zeer milde peeling. Eentje die je dagelijks kunt gebruiken en waarbij je huid ook nog eens diep gereinigd wordt!

Melkzuur zorgt er tevens voor dat de PH-balans van je huid wordt hersteld. Daarnaast bevat melk veel eiwitten, bouwstoffen, die je huid helpen herstellen. Ook werken deze eiwitten hydraterend voor je huid.

Melk bevat vitamine A en D, die vrije radicalen onschadelijk maken en zo huidveroudering tegengaan.

Melkzuur zorgt er tevens voor dat de PH-balans van je huid wordt hersteld. Daarnaast bevat melk veel eiwitten, bouwstoffen, die je huid helpen herstellen. Ook werken deze eiwitten hydraterend voor je huid.

Geitenmelk is vaak beter verteerbaar voor het lichaam dan koemelk. Baby’s en kinderen (maar uiteraard ook volwassenen) die niet goed op koemelk reageren, kunnen vaak wel goed tegen geitenmelk. Dit komt omdat de eiwitten in geitenmelk uit kortere ketens bestaan, die beter opneembaar zijn in het lichaam, zoals in je darmen.

Maar dit geldt dus ook voor de huid! Geitenmelk is daarom nóg milder voor de huid dan koemelk.Van geitenmelk wordt daarom ook beweerd dat het zelfs geschikt is voor mensen die last hebben van eczeem en psoriasis


Geitenmelk goed voor de inwendige mens

Geitenmelk is lekker en gezond. Het is anders dan koemelk. Het eerste wat opvalt is dat geitenmelk witter is dan koemelk. In koemelk zit het stofje caroteen. Hieruit kan je vitamine A maken. Een geit zet de caroteen al om in vitamine A waardoor er 4 keer zoveel vitamine A in de geitenmelk zit. Deze vitamine is goed voor je ogen en je huid.

In geitenmelk zit ook twee keer zoveel vitamine D. Deze vitamine is goed voor je botten en tanden. Geitenmelk is makkelijker te verteren dan koemelk. Dit komt doordat de vetten in geitenmelk beter verdeeld zijn en er minder suiker in zit. Het heeft maar 40 minuten nodig om de maag te passeren. Bij koemelk duurt dit anderhalf uur.

Verder bevat geitenmelk het dubbele aan waardevolle mineralen. Het bevat een natuurlijke antibiotica met kankerremmende stoffen. Ook bevat het weinig zout waardoor het erg geschikt is voor mensen met hart- en vaatziekten.

Sommige mensen zijn allergisch voor koemelk, zij kunnen er ziek van worden. Veel mensen die koemelkallergie hebben, kunnen vaak wel geitenmelk verdragen. Geitenmelk is goed voor mensen die problemen hebben met hun maag en darmen. De melk verteert sneller en is dus beter voor maag en darmen. Verder is geitenmelk goed voor mensen met botklachten of hooikoorts.

 

Geitenvlees: uniek, gezond, smaakvol

Geitenkaas en andere geitenzuivelproducten zijn enorm in populariteit gegroeid in Nederland. Er zijn ruim 50 biologische melkgeitenhouderijen in Nederland. Op deze bedrijven worden jaarlijks zo’n 10.000 bokjes geboren. De bokjes zijn als het ware een bijproduct van de melkproductie.

Waar biologische geitenkaas inmiddels een bekend product is, heeft biologisch geitenvlees de weg naar de Nederlandse keuken nog niet gevonden. En dat is zonde, want het biologische geitenvlees van de geitenhouders van Bio Goat Meat is uniek, gezond en smaakvol!

 

Gezond

Geitenvlees is een mager stukje vlees. Het bevat slechts 3 gram vet per 100 gram, waar schapenlamsvlees 21 gram vet bevat en rundvlees 15 gram. Ook het aandeel verzadigd vet is met 0.9 gram /100 gram erg laag.

Geitenvlees heeft ten opzichte van andere vleessoorten ook een laag cholesterolgehalte, hoog ijzer- en hoog eiwitgehalte. Geitenvlees is hierdoor een goede keuze voor sporters, ouderen en alle anderen die op zoek zijn naar een gezond stukje vlees.

 

 

Wilt u meer weten over de geit of over haar producten? Hier hebben we een aantal links naar interessante websites.